Hur jag jobbar med hållbart mode med Ecosphere

5ab22a35f1d2cfcc4248b7a437307ad1

Det här inlägget publicerades först på Ekoenkelt, där jag ju normalt sett bloggar, men är ju givetvis även oerhört relevant för Ecospheres blogg, av den enkla anledningen till att jag ger en inblick i, och en bakgrund till, hur jag tänker och planerar när jag jobbar med Ecospheres sortiment.

_____

Jag tänkte ge en inblick i hur det faktiskt är att jobba med hållbart mode på en daglig basis. Lite för att förklara hur jag tänker när jag beställer in produkter till Ecosphere, och lite för att det är så jädra rackarns svårt med hållbart mode. Mitt mål har ju hela tiden varit att man som medveten konsument ska veta att man gör ett bra val när man handlar på Ecosphere. Jag står envist fast vid det: det är hållbart, snyggt och användbart. Hållbart mode MÅSTE få vara alla tre aspekterna, för hållbart och användbart men så fult att man aldrig vill ta på sig det – ja, då är det ju varken hållbart eller användbart längre.

Hållbart mode är SÅ mycket mer än bara vilket material som finns i produkten. Hållbarhetsaspekten är ju oerhört bred, och för mig innefattar den, utöver material och tillverkningsprocess, också etiska aspekter som att den som har tillverkat plagget/accessoaren har fått bra betalt och fått jobba under bra villkor. Jag räknar också in att det ska vara ett snyggt plagg som man med glädje kan bära länge, nästan så att man vill gråta en skvätt när man till slut måste göra sig av med plagget. Och om man skulle behöva göra sig av med plagget när det fortfarande är går att använda, så ska det kunna säljas på second hand och hitta en ny ägare som kan ha det länge till. Och sen ska plagget givetvis vara användbart, det vill säga både bekvämt och slittåligt för att palla med vardagen.

Hur lätt tror ni det här är? Svaret är: så långt ifrån lätt man kan komma.

Jag har å ena sidan avfärdat företag och designers som jag inte tycker gör tillräckligt snygga produkter. Jag har också avfärdat de som inte tänker på hållbarhet tillräckligt brett, och som inte tycks vilja sträva efter att bli ännu bättre. Det här gör ju att jag i butiken idag har en rätt eklektisk blandning av varumärken: de som har perfekta material, och det som inte har det, till exempel (jag tycker ju allt är snyggt pga annars hade jag inte beställt in det, hehe, privilegiet med att vara inköparen och också nackdelen pga att man vill ha allt själv).

Jag tvingas ju, härligt nog, alltid vara på alerten då medvetna kunder ställer många och bra frågor, som jag gärna svarar på därför att jag å ena sidan tycker transparens är viktigt, och å andra sidan därför att jag vet för- och nackdelar med de varumärken jag väljer att sälja. Till exempel: jag har från början sålt väskor från Moyi Moyi. Jag älskar Moyi Moyi’s väskor – ursnygg tidlös design och grym kvalitet. Att Jenny som driver företaget sen dessutom har satsat stenhårt på socialt hållbar produktion i framför allt Nigeria, är ännu bättre. Men väskorna var inte vegetabiliskt garvade – så jag snackade med Jenny och undrade om hon övervägde att börja med det. Det svar jag fick (med risk för att felcitera Jenny lite..) var att kunskapen inte fanns i Nigeria men att Jenny ville ha sin produktion där pga att det å ena sidan var viktigt att kunna starta upp socialt hållbara företag i landet, men också för att hon ville utveckla produktionen och öka på kunskapen, för att till slut kunna producera vegetabiliskt garvat. Efter att också ha börjat producera i Etiopien, och hela tiden använt riktigt bra läder, är nu alla väskor semi-vegetabiliskt garvade eller helt vegetabiliskt garvade, och den socialt hållbara produktionen är såklart kvar. DET är coolt. Om jag hade sagt nej till Moyi Moyi från början, och kanske även andra återförsäljare hade gjort samma sak, kanske Moyi Moyi aldrig hade kunnat utvecklas så som det har gjort. Att ha en dialog med sina leverantörer, och låta dem förklara hur de tänker och vad deras mål är, är en av grundstommarna i Ecosphere, vill jag påstå. För jag är sjukt vetgirig, och vill veta vad alla gör för att göra ännu bättre, och jag vet att mina kunder är lika vetgiriga och vill veta ALLT, även sånt som jag kanske har glömt bort att fråga leverantörerna om. Och varför är det så viktigt med dialogen?

Jo. Därför att det inte finns något som är perfekt hållbart och miljövänligt. Och det gör ju att jag vill arbeta ihop med dem som är medvetna om vilka problem som finns, och som kontinuerligt jobbar för att bli ännu bättre, även om det tar tid. Den Moyi Moyi- väska som jag har, från Ecospheres start, är inte vegetabiliskt garvad. Men den väska som någon annan köper från Ecosphere idag är det. Det är en grym utveckling åt rätt håll, och eftersom hållbart mode har massor att lära, så tror jag att vi kontinuerligt kommer se allt bättre produkter från alla mina – i modebranschen som helhet sett – oerhört små leverantörer, för de drivs av viljan att göra sina grejer till de bästa tänkbara produkterna.

Det är många många väldigt små steg och väldigt stora steg som behövs tas. Om alla klädmärken skulle välja att byta till ekologisk bomull imorrn, så finns det ju faktiskt inte tillräckligt med ekobomull på marknaden. Och enbart ekologiskt är inte den enda aspekten att ha i åtanke: hur ser det ut för de som jobbar i produktionen? Här kan man ju ifrågasätta om man hellre vill ha ett superbra och miljövänligt material men där arbetarna kanske inte får vettigt betalt och vettiga villkor, eller om man vill ha en halvbra bomull (ja, det finns dålig/halvbra/bra bomull, men ingen perfekt bomull) men där arbetarna får bra betalt och bra villkor, som gör att deras barn får gå i skolan och andra superviktiga grejer.

f78361dba88f1e637bee97e9a6fe6b3fEn av de allra viktigaste aspekterna jag jobbar med, som är helt galet svår när man är den som säljer, är medveten konsumtion. Nu känner ju jag igen många av kunderna från kommentarer på den här bloggen, eller från andra bloggar, eller från verkliga livet, och vet att det är människor som aktivt försöker göra bra val. Det känns hur grymt som helst. Sen har jag många kunder som mailar eller chattar och frågar om storlekar och passform, om material och tillverkning, vilket visar att man försöker göra ett bra val. Och jag har väldigt få returer – av den anledningen, tror jag personligen utifrån hur jag upplever att man handlar i butiken – att man gör genomtänkta val. Man klurar på hur man vill ha sin t-shirt (ska den vara lite tajtare eller lite lösare, till exempel?), man sparar ihop till den dyrare väskan man suktat länge efter, man passar på att handla två-tre grejer man har velat ha länge när det är rea för det är dessutom dyrare med hållbart. Jag ser helt enkelt samma tankesätt och konsumtionssätt som jag själv har hos alla andra, vilket gör mig oerhört glad. Mina ”stamkunder” (hej alla ni som läser bloggen också!) handlar ju inte trettio klädesplagg på ett år. Utan kanske 2-6 stycken. Och nån extra deo och ett nagellack däremellan. Det är hållbart och bra (för jag tvivlar starkt på att dessa människor springer och köper en ny partytopp på en klädkedja var och varannan helg.. hehe) och gör mitt jobb så mycket enklare, för då kan jag lägga extra mycket fokus på allt annat som ska vara hållbart, allt från produkter till hur jag packar varor med återvunnet fyllnadsmaterial till mina promenader till posten.

Jag utvärderar städning de varumärken jag säljer: blir dom bättre eller håller sig på en bra hög nivå (och är det något andra vill bära?)? Toppen – stapelvara i butiken! Strular dom, byter till sämre alternativ eller designar så att det är extremt få som kan tänka sig att bära plaggen? Sorry – funkar inte för Ecosphere. Samtidigt lär jag mig väldigt mycket mer, å ena sidan lär jag mig mer om mode och om modebranschen tack vare att jag pluggar just modevetenskap, och å ena sidan lär jag mig mer på egen hand genom att alltid hålla mig uppdaterad om miljöfrågor och dessutom gräver jag mellan varven ner mig i de miljö- och hållbarhetsaspekter som jag inte kan tillräckligt mycket om.

Ständigt har jag hela min vision med butiken i bakhuvudet: Snyggt, hållbart, miljövänligt och etiskt. Alla som, liksom jag själv, alltid är på jakt efter grymma hållbara och miljövänliga alternativ ska kunna hitta något som de gillar. Och alla som struntar fullständigt i om det är hållbart eller ej ska kunna hitta något som är så snyggt att de hellre väljer det än ett sämre konventionellt alternativ (för det är så jag tror vi måste tänka för att få med oss den stora massan på tåget till ett överlag mer hållbart mode).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s