Sustainable Fashion Guest Post: Anna från Schysst va?

Jag är jätteglad att kunna presentera en fantastisk bloggserie här på Ecosphere, nämligen flera gästbloggare som skriver om hållbart mode ur sin synvinkel! Inläggen kommer vara på antingen svenska eller engelska, och jag hoppas att de kommer inspirera dig och många andra till en mer hållbar garderob på lång sikt! // I am so happy to be able to present an amazing series of guest blog posts here at Ecosphere, i.e. numerous bloggers writing about sustainable fashion from their point of view! The posts will be in either Swedish or English, and I hope that they will inspire you and many more to a more sustainable closet in the long run!

Först ut är Anna som bloggar på Schysst va? där hon uppmärksammar hållbara etiskt och rättvist producerade produkter. // The first blog post is from Anna who blogs at Schysst va?, where she blogs about sustainable, ethical and fair trade products.

________________________________________________________________________________

Schysstva_mars_1271

Jag har alltid varit engagerad i frågan om Mänskliga Rättigheter. Uppvuxen i en liten stad i Paraguay, där mina föräldrars brinnande engagemang att förändra en by till det bättre under 15 år sätter sina spår. Det var dock inte förens långt senare som jag insåg att det jag har på mig kränker människor som jag så desperat engagerat mig i.

När jag tänker på begreppet ”etiskt” ”hållbart” t o m ”Fair Trade” ser jag framför mig någon form av glåmiga… beigebrungröna… hampabyxor. Som självklart också marknadsförs som ”hantverkmässiga”. Ja visst. Det ÄR hantverk. Jag ifrågasätter inte det och jag respekterar detta hantverk. Men ärligt. Jag sätter inte på mig det. Jag är ledsen. Jag kan klä mig själv och behöver inte att Jordens Vänner berättar för mig vad jag ska ta på mig på morgonen.

Ja, kan hända att ni tycker jag är lite fåfäng med dubbelmoral. Men jag vet vad jag står för och vad jag önskar bidra till när det kommer till detta begrepp Slow Fashion.

För mig handlar det om att vara ett motgift till ett ångvält av billig, disponibelt Fast Fashion. Även med de bästa avsikter… billiga kläder kräver billig arbetskraft.

Slow Fashion för mig handlar om att bära sina värderingar och att vara mycket mer än en ”konsument”. Man måste bli en medveten konsument.

Så vad kommer Slow Fashion ifrån? Det är ett begrepp som hållbarhetsdesignkonsulten Kate Fletcher myntade 2008. Det handlar om politik, ekonomi, hållbarhet och människans villkor. Det kan innebära besparingar för att köpa bättre, dyrare kläder som varar.

Idag pratar man om ”veckans trend”. Fattar ni, denna stigande besatthet av nya kläder är helt sjukt. Borde klassas som någon form av missbruk.

Våra kläder görs i länder som vi kanske aldrig besökt av människor vi förmodligen aldrig kommer att behöva träffa. Trots många återförsäljares ansträngningar att anamma ”CSR” så bidrar Fast Fashion till att förgifta vår miljö och slita ut redan utsatta människor. Med andra ord, de T-shirts vi köper för 99 kr kostar mer än vad vi tror.

Och jag förstår att många av er där ute ”stänger av” efter ett tag. Sanningen stirrar oss i vitögat. All denna dystra statistik. Deprimerande. Och grädden på moset, man förväntas istället ha på sig sina gröna hampabyxor.

Men näe, jag tycker Slow Fashion är en fantastisk motpol till allt detta.

Jag tror inte på att göra sig av med alla sina ”oetiska” kläder i garderoben. Då får man nästintill gå runt naken. Det vore ju dumt. Använd det du har, motstå suget att haka på ”veckans trend”.  Att göra sig av med saker bara för att, för att sedan köpa nytt för att det är ”bättre” är ju inte så bra det heller.

När jag däremot väl bestämmer för att införskaffa nytt kommer jag försöka svara på frågorna ”behöver jag detta i dagsläget? Kommer jag att ha användning för det i framtiden? Är det producerat på ett schysst sätt? Funkar det med mina andra plagg?”
Eller varför inte anordna en klädbytardag?

Som Christina Robert så klockrent sa:

Det handlar om kvalitet och självuttryck. Det handlar om att spara för välgjorda skor som varar. Det handlar om att laga och polering, och ta hand om vackra saker. Det handlar om att förälska sig i strålande design. Det handlar om att planera och experimentera med min egen garderob. Det handlar om uppror och vakna upp till min egen makt. Det handlar om att sy fläckar på min favorit par jeans.

Och jag gillar verkligen Fashion Revolutions tagline ”Who made my clothes? Be curious. Find out. Do Something.” Det är det Slow Fashion handlar om – att vara medveten i sin konsumtion.

IMG_7059

Anna från Schysstva.se

 

 

Annonser

10 reaktioner på ”Sustainable Fashion Guest Post: Anna från Schysst va?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s