Vegetabiliskt garvat läder & bälten

Vegetabiliskt garvat läder är ett (natur) material som jag med lätthet klassar som ett typiskt slowfashion- material. Men varför man ska konsumera just vegetabiliskt garvat läder är kanske inte någon självklarhet för de flesta. Det är helt enkelt så att för att få skinn och läder mjuk och tåligt, så måste det garvas. Den absolut vanligaste metoden för garvning i dagsläget är kromgarvning. Problemet med detta är att krom är en tungmetall som inte kan brytas ned av naturen, utan stannar kvar i avloppsslam. Kromet kan även bli ett problem i ett långt senare skede när ex. ett par skinnskor slängs på soptippen eller förbränns. Krom är billigt att använda, processen går fort och lädret blir mjukare nästan direkt. Fördelen med vegetabiliskt garvat läder är att garvningsprocessen görs utan krom eller andra tungmetaller, utan man använder istället exempelvis ekträ eller ekbark – helt klart sundare för både miljön och för människan.

En vegetabiliskt garvad läderprodukt är ofta lite hårdare i början, men mjuknar upp allt eftersom det används. Kvaliteten tenderar dessutom att bli bättre när garvningen sker vegetabiliskt. Jag är därför lite extra glad över att ha fått in en hel drös med riktigt snygga, tidlösa bälten från Kuyichi, som alla är tillverkade av vegetabiliskt garvat läder. Bälten är av en full-grain lädervariant, som har en naturlig känsla och som åldras på ett vackert sätt.

Vegetabiliskt garvat läder ska såklart även tas om hand på ett bra och riktigt sätt. Lädret påverkas av solljus, fukt och smuts – men kommer patineras otroligt vackert om du tar hand om det. Solljus gör med tiden ljust läder mörkare. Varm och torr luft tenderar till att torka ut lädret. Om lädret råkat bli blött (hej att bo i Sverige och gå i skinnskor) ska du torka det i normal rumstemperatur (men inte vid ett element eller annan värmekälla). När lädret blir smutsigt torkar du av det med en lätt fuktad svamp och möjligtvis lite mild tvål. Torka försiktigt. Att impregnera eller fetta in lädret med läderfett, eller behandla med läderbalsam, är alltid ett bra sätt att få lädret att hålla bättre längre. Och kom ihåg att alla läderskor och accessoarer mår bra av att träffa en skomakare ibland!

Alexa-narrow-belt-Cognac---80 Alexa-narrow-belt-Leather-Brown---75 Dean-belt-Black---100 Joan-medium-belt-Black---75 Joan-medium-belt-Cognac---75

Alla nya bälteskärlekar hos Ecosphere.

Vegetabiliskt garvat läder, tidlösa färger och modeller. Du hittar bältena HÄR och HÄR.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s